Spitsbergen biedt een ongekend mooi en ruig landschap dat perfect is voor het maken van indrukwekkende drone-opnames. Van gletsjers en fjorden tot de arctische wildernis en de ijzige kustlijn, er zijn talloze adembenemende uitzichten om vast te leggen vanuit de lucht. Maar voordat je je drone uit de tas haalt, is het belangrijk om te weten dat er strikte regels gelden voor het vliegen op dit unieke eiland. Van specifieke gebieden waar je wel en niet mag vliegen tot de veiligheidsmaatregelen die je moet nemen vanwege de aanwezigheid van ijsberen, alles heeft zijn eigen richtlijnen. Hier lees je hoe je het beste kunt vliegen met een drone op Spitsbergen, zodat je je avontuur kunt vastleggen op de mooiste en meest veilige manier.
Op Spitsbergen mag je met een drone vliegen, maar het is belangrijk om te weten dat er strikte regels gelden. De boetes voor het overtreden van deze regels kunnen aanzienlijk hoger zijn dan wat je in Nederland gewend bent, dus het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn en verantwoordelijk te vliegen.
Hier zijn de belangrijkste regels die je moet volgen:
Zorg ervoor dat je deze regels volgt en altijd respect hebt voor de natuur en de omgeving, zodat je veilig kunt genieten van het maken van luchtfoto’s en -video’s op dit prachtige eiland.
Vliegen met -20°C
Om jou meer te laten zien van Spitsbergen heb ik mijn drone een keer meegenomen. De regels waren toen nog iets soepeler dan dat ze nu zijn.
Na wat oefenen in de sneeuw in Nederland ben ik klaar voor de reis. De reis verloopt zonder problemen en ik krijg geen gekke vragen op de luchthavensm zoals je wel eens vaker hoort. Ik heb de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen zoals de lithium accu’s in speciale flightbags verpakt en ik heb ervoor gezorgd dat de accu’s niet voller zijn dan 30%. Wanneer ik op Spitsbergen aankom en de eerste poging doe om met de drone te vliegen krijg ik geen verbinding met de drone. Ik sta in de buurt van enorme antennes dus ik dacht dat die het wifi signaal zouden kunnen verstoren.
Terug bij het verblijf probeer ik het nog eens. Opgelucht dat ik hier wel verbinding krijg en laat hem snel opstijgen. Na zo’n 30 seconde vliegen raak ik op een meter of 50 de verbinding kwijt. Alle alarmbellen en -lichten gaan af. De drone gaat zijn eigen gang en ik kan op dat moment alleen nog maar tegensturen. Na een flinke klap tegen de grond controleer ik of alles nog werkt. Gelukkig is er geen blijvende schade buiten het vertrouwen in mijn eigen vliegkunsten. Dit probleem heb ik thuis nooit eerder gehad. Dus ik ben op zoek gegaan naar de oorzaak. Het blijkt aan de temperatuur te liggen. Thuis kan ik vliegen met -7°C. Maar het blijkt niet te kunnen met -20°C. De dagen daarna hou ik continu de temperaturen in de gaten. Als het minder koud zou zijn, dan kan ik direct gaan vliegen. Pas op de dag van vertrek komt de temperatuur voor het eerst onder de -10°C. Ik pak de drone en bel de taxi om mij naar een mooie plek te brengen.
Na alle veiligheidschecks laat ik de drone opstijgen. Alles lijkt goed te gaan tot na een minuut of 5 ook hier de verbinding wegvalt en alle lampen op de drone fel wit beginnen te knipperen. Ik laat hem gecontroleerd dalen en denk dat alles onder controle is. Tot hij de grond aantikt. Toen ben ik de totale controle over de drone kwijtgeraakt waarna hij als een ijshockey puck begint te tollen. De drone vliegt onbestuurbaar met grote snelheid in het wilde weg. Na diverse bijna crashes krijg ik door hoe ik tegen kan sturen bij alles wat hij doet. Zo kan ik een crash met ernstige gevolgen voorkomen en hem veilig aan de grond zetten. Vooraf had ik geen idee dat ik rekening moest houden met temperaturen. Informeer dus altijd goed tot welke minimum temperatuur jouw drone nog werkt.
Belangrijk!
In het zuiden van Longyearbyen, rondom Nybyen, is er een speciaal gebied waar het toegestaan is om met een drone te vliegen. Dit gebied ligt in de buurt van Gjestehuset 102 en de Coal Miners
Cabins. Hier kun je zonder zorgen over ijsberen genieten van het prachtige landschap vanuit de lucht, aangezien dit het enige stukje van Longyearbyen is waar drones mogen vliegen zonder dat je
extra voorzorgsmaatregelen hoeft te nemen.
Buiten dit gebied, in de zogenaamde "onbewoonde zone," gelden strengere regels. Daar moet je altijd een geweer en/of flare gun bij je hebben, en je moet weten hoe je ermee om moet gaan. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van ijsberen, die in het gebied kunnen voorkomen. Het is mogelijk om buiten de bewoonde zone te gaan, maar het is sterk aanbevolen om dit alleen te doen in gezelschap van iemand die ervaring heeft met het omgaan met deze veiligheidsmaatregelen.
Aan de door Ontdek Spitsbergen verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Zorg dat je op de hoogte bent van regels die door de autoriteiten zijn opgesteld! Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk bij het besturen van een drone.